Kávová kultúra je rôznorodá. Kto tvrdí, že má patent na správne pitie kávy alebo vie aká káva je najlepšia a ostatné haní je buď namyslený kávový kvázi odborník alebo obmedzenec, ktorý nevie rešpektovať iné kávové zvyky.
Pri pití kávy je najlepšie objavovanie, skúšanie nových druhov, prípadne aróm či príchutí. Aj rôzne spôsoby prípravy kávy robia kávičkárom radosť. Moja cesta k mojej obľúbenej káve- espressu bez cukru a mlieka- bola postupná a písal som o nej v staršom blogu. Hoci mi iná káva nechutí netvrdím, že je zlá či nemôže chutiť niekomu inému.
Niektorí kávičkári nemajú obľúbený iba jeden druh kávy, ale pijú rôzne kávy pri rôznych príležitostiach či fázach dňa. Napríklad Taliani ráno do seba kopnú pri pulte vo svojom obľúbenom bare ristretto či espresso „na stojáka“, a bežia do práce. Po obede si však doprajú aj cappuccino s mliekom a sladené.
Káva sa dá piť s plastového obrovského pohára, ale a z malej šálky či termosky. Môžete ju piť sediac na zemi ( čo je bežné u Arabov, ale aj Ázijcov) alebo pri stole, pri barovom pulte postojačky. Kultúra pitia kávy mala a má rôzne podoby. Hoci kaviarenské reťazce sa snažia pitie kávy unifikovať nedarí sa im to, čo je dobré. Regionalne a individuálne rozdiely v pití kávy stále existujú. Pokúsim sa opísať niektoré z nich, ktoré som zažil na vlastnej koži.
Lokálne názvy v Austrálii
V Austrálii, konkrétne v Melbourne, kde som študoval dva roky, je kávová kultúra silne ovplyvnená talianskymi prisťahovalcami, ale veľký vplyv tam majú na kávu aj Gréci či Turci. Samozrejme kaviarenské reťazce majú tiež významný podiel na trhu. V tento krajine sa mi páčilo, že mali svoje vlastné pomenovania na rôzne druhy káv. V melbournskej kávovej kultúre je flat white biela káva bez peny podávaná v nízkej, ale širokej šálke. Latte by malo byť v priesvitnom sklenenom pohári (zvyčajne dvoj decovom) kde pekne vidíte farebnosť nápoja. Long black je čierna káva bez mlieka vo väčšom pohári, také zriedené espresso.
Čo mi nechutilo boli kávy s rôznymi karamelovými či inými príchuťami v kaviarenských reťazcoch. Ale myšlienka spojiť kávu s čítaním je výborná. Horšie sú na tom knihy, ktoré kávičkári pri zanietenom čítaní poškodia. Obchodníci s tým však rátajú. Náklady na zničenú knihu vykryjú z príjmov z kávy.
Un caffé je espresso
Taliani vymysleli skoro všetky názvy pre dnešné druhy kávy, ktoré sa rozšírili po celom svete. Za to im patrí vďaka. Ich zvyky pri pití kávy sa mi tiež páčia a majú svoj zmysel. Tak napríklad kávy s mliekom ako cappuccino, caffé latte, latte macchiato pijú iba ráno a nikdy nie po jedle. Opýtať s kávu s hocijakou príchuťou je pre Talianov barbarstvom. Je to ako by ste miešali kvalitnú whisky s citrónom či dobré červené víno s kolou. Ale proti gustu žiaden dišputát.
Ak si v Taliansku objednávate espresso hneď budete odhalený ako turista, lebo Talian si objedná iba un caffè, per favore a myslí tým espresso. Ak by ste chceli veľkú kávu objednajte si caffè Americano. Dostanete kávu vo veľkom pohári, ale slabšiu ako espresso.
Káva iba s dezertom
Vo Francúzsku je káva tiež dôležitá, ale nie až tak ako jedlo. Preto sa s ním spája. Ráno sa káva pije s croissantom alebo s bagetou s džemom. Podľa Francúzov žiadne slané veci ráno ku káve nepatria. Káva má svoje miesto aj po obede čo večeri, ale stále musí byť podávaná s dezertom (zvyčajne sladkým, i keď sa nevyhýbajú ani syru). Francúzi majú aj nie veľmi príjemný zvyk v trojitých cenách kávy. Ak si pri bare objednáte ‘un café’ alebo ‘la express’ vyjde vás to lacnejšie ako pri stole a ešte lacnejšie ako vonku na terase či ulici.
Káva v termoske
V Kanade, kde práve pracujem, majú podobnú kávovú kultúru ako v susedných USA. Kaviarne stredoeurópskeho či talianskeho typu tu nájdete iba zriedka. Prím tu hrajú kávové reťazce ako lokálny Tim Hortons alebo klasický Mc Donald, ktorý už ponúka aj kávu v Mc Café.
Ak chcete dobrú kávu, choďte radšej do iných kávových reťazcoch, ktoré sa špecializujú na kávu a nie až tak na fast food. Okrem všadeprítomného Starbucksu odporúčam lokálne podniky ako Second cup alebo Bridgehead. Kávu vám tam urobia na úrovni, hoci niekedy jej kvalita záleží na baristovi. Dostanete tam aj malé espresso, ale aj obrovskú kávu do plastového pohára. Ale kávu do porcelánu si zvyčajne musíte sami vypýtať inak dostanete automaticky plastový pohár. Ten môže byť dokonca aj popísaný poznámkami obsluhy, ktorá tak v rušnej prevádzke pomáha poznámkami o type objednanej kávy pre baristu.
Čo ma najviac v Kanade prekvapilo, je že ľudia si nosia kávu do práce v obrovských pohároch, ktoré vyzerajú ako termosky a v podstate nimi aj sú. V Kanade je totiž zima dlhá, a keď si kúpite ráno kávu do plastového pohára pokiaľ dôjdete do práce vychladne vám. V termoske ju máte teplú ešte dlho. Samozrejme v termoskách majú zvyčajne obyčajnú filtrovanú kávu, ktorá je tu stále populárna.
Na Strednom východe som si obľúbil ...
Boh ho vie, čo pije národ za kávu. ...
Za socializmu, znamy par- krat priniesol... ...
Mám kolegu, ktorý vravieva : " ...
Vždy sa pousmejem, keď v akejsi preslávenej... ...
Celá debata | RSS tejto debaty