Založ si blog

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú.

Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa stále siete neujali ako napríklad vo Francúzsku či Taliansku, ale aj tam už prenikajú.

O tom ako silno sú kaviarenské značky usadené na trhu a v hlavách kávičkárov svedčí aj výskum spred piatich rokoch. Spoločnosť  Synovate sa pýtala 5 tisíc respondetov z 10 krajín, čo sa im vybaví v mysli, keď by si mali spomenúť na kaviareň s kvalitnou kávou. Väčšina Američanov a Hongkongčanov spomenula Starbucks, naopak tento reťazec menovalo len 2% Francúzov. Austrálčania majú radi svoj lokálny reťazec Gloria Jeans a Srbi sieť Necafe.

Američanov však za vernosť reťazcu nemôžeme odsudzovať. Chodia do Statbucksu či iných reťazcov, lebo okrem veľkým miest inú možnosť na kvalitnejšiu presso kávu nemajú. Vo väčšine malý miest klasickú kaviareň nenájdete a niekde ani espresso nie, je tam iba prekvapkávaná káva. To isté platí aj pre Kanadu.

Investície do atmosféry

Až 78% všetkých respondentov uviedlo, že radšej nakupuje kávu v kaviarňach s prívetivou atmosférou. To pochopili aj niektoré reťazce a nemajú interiéri podobné fastfoodom ako McDonald, ale investovali do pohodlia a atmosféry. To je aj prípad Starbucksu či kanadského reťazca Bridgehead. McDonald síce ponúka už aj presso kávu, ale atmosféru fastfoodu a zápach hranoliek ku káve akosi nepatrí.

Na Slovensku podobné investície do atmosféry robí Café Dias či Coffe&Co. Iný modernejší štýl interiéru zvolil reťazec Greentree caffé.

V spomínanom prieskume väčšina Srbov, Maročanov a Francúzov priznalo, že do kaviarní nechodí kvôli káve, ale skôr kvôli stretávaniu sa s priateľmi. Aj tu vedia reťazce ponúknuť viac alternatív ako ľudí napojiť, ak nechcú iba kávu. Ponúkajú rôzne chladené, miešané či ochutené nápoje alebo kávové miešaniny. Niekomu to chutí, klasických kávičkárov na to nenalákajú.

Kávový lokálpatrioti

Zástancovia klasických kaviarni na svoje lokálne podniky nedajú dopustiť. A nevymenili by ich za žiadny reťazec. Ocenia nielen atmosféru a kvalitnú kávu, ale aj to, že poznajú všetkých čašníkov po mene, prípadne aj majiteľa a barista im urobí ich obľúbenú kávu tak ako to majú radi nie podľa naučenej šablóny. Keď chcú do latte viac mlieka dostanú ho, keď chcú kávu do svojho pohára tiež im barista vyjde v ústrety. Zľavu dostanú nie na nejaké vernostné kartičky, ale na základe dlhodobej vernosti.

Takže na otázku či prevalcujú reťazce klasické kaviarne nie je jednoznačná odpoveď. V niektorých krajinách ako Francúzsko to v blízkej budúcnosti nehrozí. Lokálpatriotizmus je tam hlboko zažratý pod kožu kávičkárov. V Spojených štátoch, reťazce víťazia lebo lokálne kaviarne nedokážu ponúknuť takú kvalitu a výber. Na Slovensku reťazce začali dobíjať trh iba pred 10 rokmi a ešte nejaké to desaťročie im bude trvať, dokým Slovákov naučia na svoju kávu. Nejde iba o kvalitu, ale na Slovensku aj o cenu, tu zatiaľ víťazia klasické kaviarne.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Umenie na káve nie je hračka

15.07.2012

Urobiť si dobrú kávu s peknou cremou už dnes nie je problém, keďže existujú kvalitné kávovary, ktoré to zvládnu za vás. Ak by ste chceli, aby káva aj dobre vyzerala a trocha zamachrovať pred hosťami mali by ste skúsiť na káve, zvyčajne na café latte, vytvoriť nejaký obrázok. Na už treba trocha zručnosti a najmä skúsenosti. Nenadarmo sa to volá umenie na káve. [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158557x
Priemerná čítanosť článkov: 8345x

Autor blogu