Ak už nevydržíte bez kávy nielen v práci, ale ani doma alebo vás lokálne kaviarne sklamali v sortimente a kvalite určite uvažujete o kúpe domáceho kávovaru. Ako ho vybrať?
Samozrejme rozhodnutie záleží na vkuse kávičkára, prípadne jeho ženy, ale aj na iných preferenciách budúceho používateľa. Ak ste leniví kávičkár a nechce sa vám po sebe upratovať „kávový bodrel“ voľte plne automatický kávovar s kávovými kapsulami alebo poduškami. Urobí vám kvalitnú kávu, s cremou a navyše jeho výkon je stabilný. Kvalitnejšie napríklad od firiem Saeco, Jura či Caffitaly, sa aj sami čistia a hlásia akékoľvek poruchy. Na druhej strane, hoci automatické kávovary na kapsule sú aj celkom lacné, domáca káva sa vám na nich predraží kvôli nákladným náplniam.
Páková klasika ma omrzela
Ak by ste chceli mať pôžitok z celého procesu robenia kávy, teda od jej výberu v obchode, cez jej mletie, nakladanie do páky, tak voľte klasický pákový kávovar. Ja som si myslel, že budem mať čas aj chuť na experimenty s rôznymi druhmi kávy, tak som po konzultácii s manželkou zvolil retro pákový kávovar, ktorý sa nám hodil do kuchyne a nezaberal veľa miesta. Nebol ani z najlacnejších ani príliš drahý. Po čase som však zistil som, že hoci mám kávu rád a v minulosti som ju aj pripravoval ako coffeemaker, robiť ju doma ma až tak nebaví. Zaberalo to veľa času s prípravou ale aj s upratovaním.
Navyše údržba pákového kávovaru, najmä keď máte extrémne tvrdú vodu ako ja v Senci, je náročná na pozornosť a pravidelnosť, čo som ja zanedbával. Kávovar sa mi už po pol roku zaniesol vodným kameňom, tak som ho dal prečistiť, ale opakovalo sa to každých pár mesiacov. Voda cez kávovar nepretekala a crema, ktorú mám na káve rád, bola biedna alebo žiadna. Pôžitok s kávy sa vytratil a bol som celkom rád, keď som si zašiel na kávu do miestnej kaviarne. Aj káva v práci, kde máme automatický kávovar bola lepšia ako moja doma. Keď budem kupovať kávovar nabudúce tak už plne automatický napriek drahým kapsuliam.
Moka ako alternatíva
Nedávno som urobil pokus s kúpou moka kávovaru. Príprava kávy je na ňom jednoduchšia, ale cremu na väčšine z nich nevyrobíte. Sú však aj výnimky. Bialetii v súčasnosti vyrába upravený moka kávovar s názvom Brikka. Ten má tlakový ventil, ktorý reguluje silu tlaku vo vnútri nádoby a umožňuje lepšiu extrakciu kávy a dokáže vytvoriť cremu, hoci nie takú dokonalú ako espresso kávovar.
Hoci moka kávovar je pomerne jednoduchý stroj treba ho vedieť ovládať, aby sme ste si pripravili chutnú kávu. V prvom rade si kupujte kvalitnú kávu a vhodne pomletú nie príliš na hrubo ani na jemno. Používajte mäkkú vodu, tvrdá kazí chuť kávy a zanáša kávovar. Nepokúšajte sa v malom kávovare určenom na dve kávy urobiť viacero káv. Neutláčajte kávu v kávovare príliš. Kávovar musíte odstaviť z plameňa včas keď káva natečie do hornej komory stroja, inak ju môžete spáliť. Vymieňajte na kávovare pravidelne tesnenie. Umývajte moka kávovar iba čistou vodou nie saponátom.
ten maďarský "koťogo", ...
Mam kavovar Delonghi Magnifica s mlyncekom... ...
Do obedu "turka" a po obede ...
Celá debata | RSS tejto debaty