Založ si blog

Káva v Miláne

Do Milána sa zvyčajne chodí kvôli pamiatkam, móde či nákupom. Milovníci kávy tam však chodia aj kvôli káve.

Pokiaľ na históriu a módu sa chodí do centra tohto severotalianskeho mesta za kávou musíte ísť mimo centra, ba priam mimo mesta. My s kolegom sme si to vyskúšali na vlastnej koži. Na konci októbra minulého roka sme sa do Milána vybrali na veľkú celosvetovú výstavu potravinárskeho a reštauračného priemyslu, kde mali byť aj zástupcovia kávového biznisu. Najprv sme chceli nájsť výstavu v centre Milána na starom výstavisku. Tam sme nepochodili. Napokon, keď zlyhávala navigácia aj rady Talianov, ktorých angličtina bola mizerná, sme zistili, že nové výstavisko je úplne mimo mesta smerom na mestečko Rho. Kto by tam nešiel auto, ako my, odporúčam metro priamo z centra Milána či vlak.

Lákadlá

Zachádzka a blúdenie sa však oplatilo. Výstavisko Fieramilano je architektonicky atraktívna stavba, ktorá sa nedá s našou Inchebou vôbec porovnávať. Medzi hrncami, varičmi či inými reštauračnými pomôckami sa nestratili výrobcovia, pražiči kávy a kávovarov. Niektorí sa snažili návštevníkov zaujať peknými hosteskami, iní netradičnými stánkami či ochutnávkou kávy.

Caffe Vergnano lákalo na stánok plný zelene s drevenými rustikálnymi stolmi a stoličkami. Lucaffe vsadilo na svojho maskota – veľkého usmievavého černocha, ktorý sa na nás škeril z plagátov, tašiek či plechoviek. Nechýbali ani zástupcovia na Slovensku známejších značiek kávy Illy, Lavazza či Bristot. Svoje miesto na výstave mali aj luxusné značky kávy ako napríklad Tonino Lamborghini.

Retro aj moderna

Po letmej obhliadke výstaviska, sme sa na druhý deň vybrali hneď ráno na okružnú jazdu. V Italcaffé nás privítali novou kolekciou šálok, novým kávovarom na podušky a samozrejme pravým espressom. Tých bolo  v priebehu dňa ešte niekoľko, servírovaných do porcelánu a plastu. Výrobca kávovarov a kapsúl Caffitaly nás zaujal  dvoma novinkami- kávovarom vhodný pre použitie v kanceláriách. Všetky kávovary dopĺňali inštruktážne videá. Výrobcovia kapsúl a POD-ov na výstave vo žali úspech, keďže je to dnes veľký trend kávového biznisu.

Milovníci kávových strojov mohli obdivovať retro kávovary s medeným a zlatým nádychom od firmy Victoria Arduino, ktoré sú považované za „Mercedesy“ v tejto brandži. Na druhej strane sme videli moderné kávovary s dotykovými displejmi od firiem Jura či Philips-Saeco.

Medzi vystavovateľmi nechýbali ani výrobcovia kávových automatov, mlynčekov na kávu, pražiarní, ale aj producenti kávových doplnkov ako sú šálky, reklamné logá či pochutiny vo forme čokolád, cukríkov, sušienok a cukrov. Suvenírov bolo dostatok, pre zberateľov aj pre fajnšmekrov. Pestrofarebné šálky od Universal Caffe zobrazujúce motívy jednotlivých štátov produkujúcich kávu patrili rozhodne k tým, ktoré zaujali už na prvý pohľad.  Fajnšmekri si mohli z blízka obzrieť profesionálne aj domáce pražiarne, rôzne druhy utláčadiel či čistiacich prostriedkov pre kávovary. Jednoducho výstava bola pastva pre oči, ale aj pre chuťové a čuchové vnemy každého kávičkára.

Jedlo bolo sklamaním

Okrem výstavných priestorov ponúkal areál Fieramilano aj množstvo bufetov a rýchlych občerstvení. To nás najviac prekvapilo a sklamalo. Taliani sú známi gurmáni, nielen kávičkári takže cestoviny z plastu nám veľmi nechutili. Takisto talianske pivo za 4,5 eura v plastovom pohári bolo horkejšie po prinesení účtu. Pre tých, ktorým sa nechce trepať za kávou ďaleko odporúčam najbližšiu výstavu kávy a čaju v neďalekej Viedni, ktorá sa bude od 25-27 marca v Reed Messe na Messestrasse 1 pod názvom Tea & Coffee World Cup.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159050x
Priemerná čítanosť článkov: 8371x

Autor blogu