Umenie na káve nie je hračka

Urobiť si dobrú kávu s peknou cremou už dnes nie je problém, keďže existujú kvalitné kávovary, ktoré to zvládnu za vás. Ak by ste chceli, aby káva aj dobre vyzerala a trocha zamachrovať pred hosťami mali by ste skúsiť na káve, zvyčajne na café latte, vytvoriť nejaký obrázok. Na už treba trocha zručnosti a najmä skúsenosti.  Nenadarmo sa to volá umenie na káve.

 

Keď som začal pracovať v kaviarni popri mojej škole v Melbourne myslel som si, že urobiť kávu a na nej peknú hladkú penu je hračka. Keď ma však tamojší barista začal zaúčať do tajov svojho remesla, tak som zistil, že pripraviť kvalitné café latte a ešte na ňom vytvoriť nejaký obrázok, aby mal zákazník radosť nie je vôbec jednoduché. Navyše urobiť to rýchlo v čase špičky v kaviarni je už naozaj majstrovstvo. Zručnosť získa človek až po mnohých pokusoch. Niektorým to trvá pár týždňov, iným niekoľko mesiacov. Mne osobne sa poradilo vytvárať na café latte len jednoduché obrázky lístočka a srdiečka,  na zložitejšie veci som nemal dostatok trpezlivosti a možno aj zručnosti.

Správne spenenie mlieka je dôležité

Tu je niekoľko rád ako robiť umenie na káve. V prvom rade musíte mať kvalitne pripravené suroviny na prípravu café latte. Mlieko by malo byť čerstvé a vychladené z chladničky. Nezohrievajte už raz zohriate mlieko, neurobíte na ňom hustú penu.

Ponorte rameno s parnou tryskou do mlieka asi centimeter od dna. Spustite paru. Keď začne mliečna pena rásť pomaly spúšťajte kanvicu tak, aby rameno ostalo centimeter pod úrovňou hladiny.  Nemali by ste nechať penu rásť príliš rýchlo, lebo sa vám urobia bublinky, ani príliš pomaly, lebo sa vám neurobí dostatočná pena a mlieko sa prehreje a zhorkne.

Mlieko zohrejte tak na 60 až 70 ºC a pritom krúžte kanvicou proti smeru hodinových ručičiek. Ako spoznať, že mlieko má požadovanú teplotu je otázka citu. Skúsený barista keď sa dotýka dna kanvice cíti, kedy je ta správna teplota. Začiatočník si môže teplotu merať teplomerom. Ak ste trpezliví vznikne vám hustá a jemná krémová pena.  Nechajte penu na chvíľu usadiť. Pena by mala byť  krémová a bez bubliniek. Ak uvidíte bublinky, buchnite kanvicou pár krát o pult a skúste mlieko speniť ešte na 20 až 30 sekúnd. Potom pokrúžte kanvicou. Správna pena na café latte by mala vyzerať asi takto:

Obrázky s fantáziou

Keď máte hotové mlieko príde fáza nalievania do šálky. To je tiež veľmi dôležité. Treba mať na to cit aj šikovné ruky. Mlieko s penou sa musí nalievať do šálky rovnomerne a rýchlo.

Ak chcete vytvoriť na káve kvietok, musíte začať liať spenené mlieko do šálky, ktorá je nahnutá tak dva centimetre od dna. Keď je šálka asi do polovice naplnená začnite pohybovať kanvičkou zboka na bok a zároveň ruku posúvajte dozadu. Trasenie s kanvicou musí vychádzať od zápästia, keď budete triasť celou rukou obrázok nebude pekný. Verte mi nie je to jednoduché.

Najlepšie si je pozrieť výrobu obrázkov vizuálne. Na You Tube nájdete množstvo videí s tématikou latte art.


Ak by ste chceli vytvoriť obrázok srdiečka. Pohyby budú podobné, len sa rukou nebude posúvať dozadu, ale vytvoríte v strede kruh, z ktorého vznikne srdce tak, že ku koncu nalievanie posuniete kanvicu rýchlo dopredu.

Obrázky môžete meniť podľa vlastnej fantázie aj špáradlom. Na obrázkoch môžete vytvoriť aj rôzne nápisy s roztopenou čokoládou a špáradlom, ktoré použijete ako štetec. Prípadne môžete priamo na obrázok nalievať čokoládu z tuby, ale vždy jemne, aby sa neponorila.

Niekto robí obrázky tak, že najprv naleje do šálky mlieko s penou tam vytvorí s čokoládou obrázky a potom doň vlieva kávu. To som neskúšal, ale myslím si, že to nie je najlepší spôsob, keďže káva môže obrázok pokaziť.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

sanitka dubovec nehoda ambulancia

Tragické sviatky na východe: Pri dopravnej nehode vyhasli dva životy

26.12.2024 14:43

Pri nehode sa zrazili dve osobné autá s celkovo siedmimi osobami na palube.

simpsonovci,

Tritisícroční Simpsonovci? V Egypte odkryli sarkofág, na ktorom je postava pripomínajúca Marge

26.12.2024 13:45

Vedci urobili objav na starovekom cintoríne v meste Minjá asi 268 kilometrov južne od Káhiry.

Syria

Povstalci sa snažia uťať zvyšné chápadlá Asadovho režimu

26.12.2024 13:33

Do Sýrie prišla iracká delegácia, aby sa stretla s novým vedením krajiny.

Azerbaijan Airliner Crash

Zostrelili azerbajdžanské lietadlo omylom Rusi? A tí, čo prežili, môžu hovoriť o zázraku

26.12.2024 12:45

Špekuluje sa o možnosti, že Rusi mali protivzdušnú obranu v automatickom režime, čo mohlo zapríčiniť tragédiu civilného lietadla.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 163448x
Priemerná čítanosť článkov: 8603x

Autor blogu