Založ si blog

Ľad a káva sa majú radi, ak sa správne skombinujú

Ľadová káva má rôzne podoby. Vôbec to nemusí byť len čierna voda s kockami ľadu.

Letné horúčavy spôsobujú problémy nielen ľuďom, ktorí nemajú radi teplo, ale aj kávičkárom. Nejeden váha či si dá v 35 stupňovej horúčave svoje obľúbené espresso alebo prejde na niečo chladnejšie napríklad ľadovú kávu. Ďalej nastáva dilema akú z množstva ponúkaných si vybrať prípadne vyrobiť.

Webový portál coffeegeek.com ponúka celkom zaujímavé návody ako si pripraviť ľadovú kávu a navyše pridáva trocha teórie o tom ako teplotné zmeny ovplyvňujú chuť kávových nápojoch.

Teplotný šok má aj káva

Odborníci hovoria, že chuť výslednej ľadovej kávy závisí od toho ako kávu či espresso rýchlo schladíte. Pokusmi zistili, že ak schladíte espresso veľmi rýchlo môže káva dostať teplotný šok a stratí časť svojej chute, ale aj cremu.

Aby kvalitné espresso nestratilo svoju chuť a horkosť vášnivý kávičkári radia, aby sa schladilo postupne. Napríklad tak, že sa urobí do chladných šálok potom sa má preliať do väčšieho skleneného pohára. Kto má rád mlieko pridá ho tam studené, potom pol deci studenej vody, cukor ( kto sladí) a až na záver sa pridá ľad. Potom sa nápoj zamieša lyžičkou alebo aj v mixéri.  Odborníci neodporúčajú ľadovú kávu držať dlho (najviac 1 deň) v chladničke, lebo káva tam stratí telo aj chuť.

Ak sa chystáte urobiť si ľadovú kávu z filtrovanej kávy kávičkári odporúčajú, aby ste si urobili trocha silnejší koncentrát. Ten riedením s vodou či ľadom nestratí veľa kávovej chute. Filtrovaná či prekvapkávaná káva je odolnejšia voči teplotným šokom.

Ľadová káva sa môže robiť aj cez zložitejšie filtračné zariadenie, ale trvá to dlho a je to drahé. Ako sa robí prekvapkávaná ľadová káva cez skoro chemické laboratórne zariadenie si môžete pozrieť tu. alebo cez aeropress tu.

Frappé je z prášku

Kto preferuje ľadovú kávu s peknou penou môže si dať klasické grécke frappé. To sa však robí z instatnej kávy, takže odporcovia tejto kávy by sa mali mať na pozore. Wikipédia tvrdí, že tento druh kávy vymyslel Dimitris Vakondios  zamestnanec Nestlé v roku 1957. Chcel si a výstave v Tesalonikách pripraviť svoju obľúbenú instantnú kávu, ale nemal horúcu vodu, tak dal kávový prášok do studenej vody a rozmiešal ho v šejkri. Vytvorila sa pekná pena a frappé bolo na svete. Niekto do šejkra pridáva aj cukor. Hotové frappé prelejete do vysokého pohára a dodáte tam ľad alebo aj mlieko. Nemala by chýbať ani slamka.

Frappé ma aj veľa lokálnych variácii. Niekde namiesto vody dávajú do šejkra studené mlieko (Dánsko), inde zmrzlinu ( Srbsko) či Coca-Colu ( Bulharsko).

 

Icepresso ako zmzlina

V americkom kávovom reťazci Starbucks dostanete frappuccino, čo je zmixovaná káva s ľadom a na vrchu so šľahačkou.

Mňa osobne nedávno zaujalo názov icepresso, predávané  v kanadskom  kávovom reťazci Second cup. Načapujú vám ho zo stroja ako točenú zmrzlinu, len nie do kornútka,  ale do pohára. Vyzerá to ako ľadová kávová drť. Icepresso sa vyrába z espressa, vody, mlieka a cukru a to všetko sa zmrazí.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158540x
Priemerná čítanosť článkov: 8344x

Autor blogu