Založ si blog

Dovolenka na kávovej plantáži

Chceli by ste piť kávu priamo pri zdroji jej výroby a ešte sa niečo pri tom naučiť? Choďte na dovolenku na kávovú farmu.

Dovolenkárov je veľa druhov. Niektorí radi vylihujú na pláži, iní sa potulujú po pamiatkach a niektorí majú radi extrémne športy či exotiku. Milovníci vína neváhajú vyraziť do svojej obľúbenej vínnej oblasti a stráviť tam dovolenku.

Medzi milovníkmi kávy sú tiež rôzni turisti. Jedni cestujú za kávou do veľkých európskych miest ako je Paríž, Rím či Viedeň, ktoré sú známe vychýrenými kaviarňami. Iní možno navštívia aj malých talianskych pražiarov, aby videli ako sa ich obľúbená káva robí a mali ju čerstvú. Kto nemá hlboko do vrecka môže sa vybrať na dovolenku priamo na kávové plantáže.

Tie však v Európe nenájdete, treba cestovať do južnej Ameriky, Afriky či do Ázie. Preto rátajte s vyšším rozpočtom na dopravu. Ak by ste chceli ísť na kávové plantáže individuálne nemusíte vždy pochodiť a vidieť všetko čo sa dá. Nie každý plantážnik je otvorený okukávačom z Európy.

Pohodlie aj chatky

Vo svete už existujú cestovné kancelárie, ktoré sa špecializujú na túto formu turistiky. Najviac sa ich zameriava na južnú Ameriku. Cestovky vám ponúknu všeličo. Kto má rád luxus a pohodlie môžete si prenajať hotel neďaleko plantáže. Naprílad vo Villa Martha v Kolumbii, prespíte v Bed and Brekfaste a urobíte si túru po plantáži.

Iné cestovky radia radšej vynechať Kolumbiu, ktorá je už príliš turistická a zamieriť do iných latinskoamerických krajín, kde je tiež dobrá kava a menej turistov. Napríklad Ekuádor pestuje kvalitnú arabiku aj robustu v rôznych miestach od Galapágov až po hlavné mesto Quito.

Kto by chcel zostať bývať s domácimi priamo na plantáži. Ráno si tak môžete dať kávu, ktorá sa pestuje za vašimi oknami. Cestovná kancelária Coffee Adventures z Panamy ponúka profesionálnych sprievodcov a bývanie v chatkách priamo na plantáži.

Careli Tours ponúka pobyty na plantáži Selva Negra v Nikarague, ktorá je vlastnená nemeckou rodinou Kuhl. Tá tam pestuje kávu už od roku 1880. Okrem kávy si môžete urobiť túru aj na neďalekú sopku. Iné cestovné kancelárie už vydávajú aj trasy a mapy, kam sa oplati ísť za kávou.  Napríklad na plantáži pri Lake AtitlanGuatemale sa okrem návštevy kávových plantáži môžete aj bicyklovať. Keď sa chcete dozvedieť ako sa káva vyrába a upražiť si svoju vlastnú vzorku choďte na plantáž Finca Rosa Blanca do Kostariky. Taká dovolenka bude nielen príjemná, ale aj poučná.

India a Afrika

Komu sa nechce cestovať do južnej Ameriky môže zamieriť do Indie. Mnohé cestovky odporúčajú ako turistický magnet región Kodagu v indickom štáte Karnataka. Okrem kávovej plantáže s kvalitnou rubustou tam nájdete aj lákavú faunu a flóru.  Bývať môžete v bungalovoch priamo na farme.

Do Afriky sa oplatí ísť na kávové plantáže do Etiópie alebo Keni. Turistika je viac rozvinutá v Keni, kde nemusíte iba chodiť na safari, ale stráviť týždeň či dva na plantáži pri meste Thika v regióne Ruiru, čo nie je ďaleko od hlavného mesta Nairobi.

Kto nemá veľa peňazí, ale kávu zbožňuje môže sa dostať na plantážnu turistiku relatívne lacno. Nezisková organizácia Global exchange ponúka kávičkárom dobrovoľnícky sa zúčastniť na Fair Trade plantáži, kde budú ponáhať pri zbere a spracovaní kávy.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158562x
Priemerná čítanosť článkov: 8345x

Autor blogu