Založ si blog

Moje objavovanie kávy

Dlho som tejto tmavej pochutine odolával. Celé detstvo som sa jej nedotkol, pretože zalievaná horká čierna voda s blatom na dne šálky ma nelákala. Navyše som mal veľa lahodnejších alternatív ako čaj či džús.

Ani na strednej škole som káve neprepadol. Prednosť malo pivo a v zime čaj s rumom. Dokonca ani ponocovanie pri štúdiu na univerzite ma neprimälo začať piť kávu. Opäť víťazil čaj, kofola či pivo. Niežeby som mal ku káve odpor, ale nezaujala ma. Kaviarne na v 90. rokoch v Bratislave, kde som študoval, neboli také príťažlivé ako dnes. Krčmy boli lákavejšie.

Čo ma zlomilo

Cestu ku káve som napokon našiel až u protinožcov. Ako študent som v austrálskom Melbourne privyrábal ako čašník v miestom cafe s pekným názvom Arrivederci Aroma. Ako už názov napovedá, majiteľom bol Talian, takže na káve si dal záležať. Mali sme ju čerstvú a kvalitnú. Navyše som mal šťastie na skúsenejších kolegov- baristov, ktorí ma po čase zaučili nielen ako kávu piť, ale aj ako ju pripravovať. Postupne som sa naučil ako sa všetky kávy v melbournskej kávovej kultúre volajú (napríklad flat white, latte či long black)  a robia. Zvládol som speniť mlieko, aby nebolo plné bublín, ale pekne hladné a zamatové. Na kávové umenie s obrázkami som však už nemal trpezlivosť.

Keďže mlieko som nikdy veľmi rád nemal nezvíťazili u mňa kávy s touto ingredienciou. Najviac mi chutilo short black, čo je klasické malé espresso. Niekedy som si doň hodil kvapku speneného mlieka a mal som pekné macchiato. Postupne som z kávy vyradil aj cukor a zistil, že až vtedy si viem vychutnať jej chuť, bez prídavkov. Až neskôr som zistil, že štamgasti takého bezprísadové pitie kávy odporúčajú.

Hľadanie kvality

Po návrate na Slovensko som už kaviarne vyhľadával, porovnával s tou mojou austrálskou a bol zvyčajne sklamaný, akú slabú úroveň majú slovenské kaviarne. Našťastie postupne som objavoval a prenikal hlbšie do kávového trhu, takže som spoznával aj kvalitné kávové podniky či dodávateľov kávy. Pri kaviarni mi nejde iba o kvalitu kávy, ale aj o atmosféru podniku, interiér a personál. Skĺbiť všetky tieto tri faktory sa slovenským majiteľom kaviarni nedarí často. Výnimky sú napríklad stále úspešnejšie cafe Shtoor v Bratislave, kaviareň Divná pani v Banskej Štiavnici či Meeting cafe v Krupine.  Z dodávateľov kávy odporúčam Casa del Caffé na Dunajskej ulici či Cafepoit na Žilinskej. Dúfam, že podobných podnikov bude pribúdať.

Káva a jedlo

Cez moju novinársku profesiu som sa dostal aj ďalším zaujímavým ľuďom z kávového biznisu, ktorí o káve vedia veľa. Mal som možnosť tiež hodnotiť kvalitu reštaurácii a hotelov na Slovensku v rámci publikácie Trend top reštaurácie a hotely, kde som objavil ďalšie zaujímavé podniky so skvelou kávou. Navyše som sa pristihol, že okrem ekonomiky a politiky rád na webe čítam aj o jedle, ku ktorému káva patrí. Samozrejme rád navštevujem aj reštaurácie, hoci s varením veľké skúsenosti nemám, pretože mi chýba trpezlivosť.  Ako novinár som sa minulú jeseň dostal aj na výstavu kávy do Milána, o ktorej napíšem nabudúce.

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159582x
Priemerná čítanosť článkov: 8399x

Autor blogu