Založ si blog

Káva má pozitívne účinky nielen na zdravie

Z času na čas sa v tlači objavujú správy o rôznych vedeckých výskumoch so zameraním na kávu. Zvyčajne sú ku káve pozitívne.

Kávičkári majú v pozitívnych účinkoch kávy jasno a ich obľúbený nápoj im neznechutí žiadny vedecký výskum či prieskum, ktorý by o káve hovoril niečo negatívne. Podobne je to aj s fajčiarmi. Tých zanietených neodradia ani strašiace fotky či nápisy na škatuľkách, ktoré hovoria aké je fajčenie škodlivé. Zaujímavé je to, že o káve veľa negatívnych výskumov nevychádza. Buď je naozaj káva taká zdravá alebo majú kávové firmy tučné fondy, aby platili vedcov za pozitívne správy. Pravda bude skôr to prvé.

Kávičkári môžu žiť dlhšie

Najnovší výskum amerického Národného onkologického inštitútu Neale Freedmanom opäť dokazuje, že ani silní kávičkári by sa nemali báť o svoje zdravie, ba práve naopak. Vedci zistili, že konzumácia kofeínu neškodí, a navyše platí, že čím viac kávy vypijete tým viac si znižujete riziko predčasnej smrti. Samozrejme nič netreba preháňať, ale kofeín nie je pre bežného kávičkára žiadny zabiják.

Vedci vedia o čom hovoria, lebo výskum robili poriadne dlho až 14 rokov a na riadne širokej vzorke 400 tisíc dobrovoľníkov. Kto by sa zadarmo nenapil kávy že? Američania zistili, že 6 šálok kávy mužom zníži riziko predčasnej smrti o 10% a ženám o 15%.

Za predlženie života môže kofeín, ktorý núti telo využívať energetické zásoby, a to potom neochabuje tak skoro. Navyše kofeín spaľuje tuky, ochráni vás pred Alzheimerovou chorobou, ale aj rakovinou. Kofeínu pomáhajú aj antioxidanty, ktoré káva obsahuje. Samozrejme, aj kávičkár môže umrieť mladý, ak popri káve pije alkohol a fajčí prípadne sa napcháva sladkosťami.

Káva potlačí aj rakovinu či cirhózu

Iný výskum vedcov z Harvadskej univerzity z konca minulého roka zase zistil, že ak žena vypije denne aspoň dve šálky kávy, znižuje tým riziko vypuknutia rakoviny maternice o 7%. Ak žena pije viac ako štyri šálky kávy denne, zníži si riziko výskytu rakoviny o 25%.

Zaujímavé je, že veci našli podobnú spojitosť aj pri pití bezkofeínovej kávy. Tie ženy, ktoré vypili denne dve šálky tohto nápoja zredukovali riziko rakoviny o 22%. Žeby čaro proti rakovine nebolo v kofeíne? Veru antioxidanty sú účinnejšie na zdravie ako kofeín. Vedci zistili, že káva ma viac antioxidantov ako väčšina zeleniny či ovocia. Opäť však platí, že môžete vypiť kávy koľko chcete, ak popri nej fajčíte ako Turek, tak vás od rakoviny ani antioxidanty neochránia.

Napokon ešte jeden výskum zo začiatku tohto roka, ktorý môže potešiť ľudí s chorou pečeňou. Vedci  Texasu zistili, že kofeín znižuje risk vzniku cirhózy pečene, ale iba u ľudí, ktorí to nemajú z alkoholu. Vedci skúmali pacientov, ktorí majú nábeh na cirhózu alebo zväčšenie pečene ako na nich pôsobí kofeín. Zistili, že tí, ktorí pijú kávu pravidelne majú menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich choroba pečene rozvinie do horšieho štádia.

Káva však nepomáha iba zdraviu, ale zlepšuje aj sociálny život. Kávičkári sú zväčša ľudia, ktorí majú radi spoločnosť, a káva im umožňuje sa stretávať s podobným tipom ľudí. Kontakty na káve sa neraz zídu aj v pracovnom živote. Takže sa nebojme kávy.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159084x
Priemerná čítanosť článkov: 8373x

Autor blogu