Tak ako vínového laika môže zaskočiť otázka čašníka či chce savignon blanc alebo pinot noir. Aj kávičkového začiatočníka môže prekvapiť otázky baristu či si dá macchiatto alebo ristretto.
Kávová terminológia je rôznorodá podľa štátu, zvyklostí ale aj podľa jazyka. V našich zemepisných šírkach sa udomácnili pomenovania kávy podľa Talianov, ale máme tu vplyv aj Rakúšanov či Maďarov.
Šľahačka a smotana
Uvediem len pár príkladov. Presso je odvodené z talianskeho espressa teda pretláčanej kávy vyrobenej pod tlakom z kávovaru. Správne urobené presso by malo mať cremu ( žltá až hnedá pena na povrchu kávy) a malo by voňať. Od Rakúšanov sme sa naučili piť viedenskú kávu, teda kávu so šľahačkou ( pozor nemala by byť zo umelá zo spreja, ale poctivá vyšľahaná zo smotany). V Taliansku však takú kávu nevolajú viedenská, ale obyčajne espresso con panna teda so smotanou.
Pod tureckou kávou sa na Slovensku rozumie zalievaná káva, ale s klasickou kávou z Turecka nemá veľa spoločného. Tá sa totiž varí v džezve. To je nádoba na varenie kávy, zvyčajne z mede a s dlhou rúčkou. Ale aj slovo džezva nie je pôvodom turecké, pochádza z arabčiny.
Gréci sú zase hrdí na svoju ľadovú kávu Frappé, čo nie je nič iné ako instantná káva vymiešaná v šejkri s cukrom, malým množstvom vody a s ľadom. Apropo, instantná káva je na Slovensku známa ako rozpustná či prášková alebo aj neska podľa zľudovenej prvej značky tejto kávy Nescafé, ktorá k nám dorazila od firmy Nestlé.
Kávovary, koťogá a blendy
Moka kávovar sa na Slovensku najmä u staršej generácie nazýva koťogo, čo je poslovenčené z z maďarského slova kotyogó, ktoré Maďari používali na pomenovanie hliníkových moka kávovarov. Pôvodne však moka kávovar vymyslel Talian Bialetti a nazval ho Moka Express, lebo vedel kávu pripraviť veľmi rýchlo. Ak by ste z moka kávovaru chceli aj kávu s cremou pýtate si v obchode Brikka kávovar. Ten má tlakový ventil, ktorý reguluje silu tlaku vo vnútri nádoby a umožňuje lepšiu extrakciu kávy a dokáže vytvoriť cremu, hoci nie takú dokonalú ako espresso kávovar.
Prekvapenia pri nákupe
Ak si radi kávu sami nakupujete a meliete, nebuďte prekvapení ak sa vás obchodník spýta aký bled chcete. Blendom ( z angličtiny) sa rozumie zmes viacerých káv. Tu si môžete vybrať kávu arabica ( kvalitnejšia a drahšia )alebo robustu ( lacnejšia a viac dostupná) či kávy z viacerých krajín.
Ak by vás zaujímal aj spôsobom akým bola vaša káva pražená, môžete sa stretnúť s výrazom french roast čiže francúzske praženie kávy, ktoré je charakteristické tým, že zrnká sú skoro čierne, majú skoro spálenú príchuť. Okrem tohto ešte existujú praženia americké (mierne), talianske (intenzívnejšie) či španielske, kde zrnko čierne skoro ako uhoľ.
Pri nákupe kávy sa môžete stretnúť aj so zelenou kávou, ktorá je surová teda ešte nepražená. Ak si želáte kávu pomlieť, predajca by sa mal zaujímať o to aký, druh mletia preferujete a podľa vášho kávovaru vám aj poradiť. Môže vám ju namlieť na jemno či na hrubo, ale sú aj ďalšie možnosti.
Pri nákupe kávovaru vás môže predajca zahrnúť toľkými otázkami so špecifickou technickou terminológiou, že môžete byť stratený. Základné veci, ktoré by ste mali vedieť je, že existujú domáce kávovary a profesionálne. Tiež môžete mať automatický elektrický či pákový kávovar. Zaujímajte sa aj o čerpadlo a tlak v kávovare.
Národne špecifiká
Niektoré druhy kávy sú v podstate rovnaké, len sa inak volajú v každej krajine. Kávu so speneným mliekom v Taliansku volajú caffé latte, Francúzi ju nazývajú cafe´au lait a Španieli café con leche. V južnej Amerike používajú na špičkovú kávy slangový názov café macho.
Keď si objednáte kávu Melange dostanete kávu podobnú cappuccinu. Názov je odvodený od francúzskeho slova pre zmes. Táto káva je robená zvyčajne z mierne upražených zrniek. Capuccino je odvodené od mníšskeho rádu Kapucínov, lebo pena na káve je ako ich kapucňa.
Na Apeninskom polostrove sa stretnete aj s kávami ako macchiato čo znamená bodka alebo škvrna a ide o kávu s troškou mlieka, teda káva je hnedá s bielou škvrnou. Keď si objednáte ristretto ( po taliansky obmedzený) dostane mini kávu, ktorá je asi polovičná ako bežné espresso, ale zato veľmi silná. Napokon pri požiadaní o doppio dostanete dvojité espresso.
Američania sa riadia heslom zákazník musí mať veľa možnosti na výber. Niekedy je možností a príchuti kávy toľko, že je to kontraproduktívne a niekedy aj nechutné. Najmä kávové reťazce vám chcú s kávou predať aj rôzne sirupy od karamelového po vanilkový, za ktoré si samozrejme priplatíte a úspešne potlačíte pôvodnú chuť kávy.
Vrava ochutnávačov
Ak by ste sa stretli s kávovým degustátorom, ktorý sa živý ochutnávaním kávy určite sa nevyhnete slovám ako aróma, čo je vôňa či výrazom ako káva ma balans teda, že žiadna charakteristika kávy neprevažuje nad inou. Odborník vám bude hovoriť aj o kyslosti kávy, jej telnatosti teda že má bohatú chuť.
Celá debata | RSS tejto debaty