Založ si blog

Aká káva chutí najlepšie?

Koľko ľudí toľko chutí. To platí aj pri káve. Niekto môže tvrdiť, že mu chutí obyčajná zalievaná káva, ktorá zanechá na dne šálky kávový bordel. Inému chutí iba káva s kapsúl a ďalší sa môže dušovať, že najlepšia je iba cibetková káva.

Poďme pekne po poriadku a rozoberme si jednotlivé typy či druhy káv. Asi prvá káva aká sa na svete pila bola zalievaná. Zalievali a varili ju Etiópčania, ale aj Arabi či Turci.  Pri tejto príprave kávy však nezabránite tomu, aby v nápoji nezostali zvyšky pomletej kávy a rôzne iné nečistoty,  ktoré kávičkárom prekážali.

Filtrovať sa oplatí

Za vynálezkyňu filtrovanej kávy sa považuje Melittu Bentz z Drážďan. Tá na filtráciu použila pijavý papier svojho syna. Postupne sa filtrovací papier zlepšoval. Dnes už nájdete na trhu aj filter z recyklovaného papiera či z papiera bez použitia chlóru. Dôležité pri príprave tejto kávy je to, aby ste dodržali čas filtrácie. Teda ani nie dlho ani krátko, aby sa mala čas z kávy uvoľniť aróma, ale už nie horkosť. Cremu však u prekvapkávanej kávy nečakajte. O káve z Moka kávovaru som už písal, je fajn, ak dodržíte isté zásady prípravy, ale tiež pri nej cremu nevyčarujete.

Ako sa objavila crema?

Kto nemá rád kávu, ktorá sa podobá na čiernu vodu volí kávu z espresso strojov. Tie začali vznikať na konci 19. storočia a boli najprv na paru. Neskôr šikovní Taliani ako Luigi Bezzera, Desiderio Pavoni, Giuseppe Cimbali či Pier Teresio Arduino kávovary vylepšovali napríklad tak, že ich zmenšovali, hrali sa s tlakom vody a pary až došli na dnešné espresso kávovary.

Zlepšenie kávovaru bolo v tom, že  prvé kávovary fungovali na princípe pretláčania horúcej pary a vody cez kávu. To niekedy spôsobovalo, že káva mala spálenú chuť. Napokon výmyselníci ako Cremonesi a Achille Gaggia zistili, že káva bude mať lepšiu chuť, ak cez ňu budú pretláčať iba horúcu vodu a pod vyšším tlakom. Vymyslel piestový kávovar a ten sa osvedčil. Výsledok bol taký, že káva mala krásnu penu, nazývanú tiež crema. Mimochodom všetky spomenuté mená sú dnes známe značky výrobcov kávovarov.

Fair trade značka či marketingový trik?

Kto súciti s drobnými pestovateľmi kávy, ktorí sú zvyčajne na začiatku kávového reťazca a na káve zarábajú najmenej, môže piť fair trade kávu. Tá je založená na tom, že preskakuje v obchodnom reťazci sprostredkovateľov, ktorí sa na káve nabaľujú a snaží sa predávať kávu priamo od výrobcov spotrebiteľom. Lenže aj z fair trade kávy sa stal pomaly dobrý biznis a ponúkajú ju už aj veľké kávové reťazce ako Starbucks či supermarkety Wal-Mart. Američania navyše, na rozdiel od medzinárodných pravidiel o fair trade, ktoré hovoria, že káva môže byť označená za férovú len ak má aspoň 20% obsahu z malých fariem, chcú zmeniť pravidlá a obsah znížiť na 10%. Takže pozor na to akú kávu pijete…

Niečo pre fajnšmekrov alebo snobov?

Ak by ste chceli byť fajnoví a máte dosť peňazí kúpte si cibetkovú kávu. Je síce najdrahšia na svete, ale vraj aj najdelikátnejšia. Je to preto, že sa vyrába z kávových zrniek, ktoré zjedia a vylúčia cibetky, kunovité šelmy žijúce iba v Indonézii na ostrovoch Jáva, Sumatra a Bali a v Malajzii. Tie zjedia iba najzrelšie bobule a navyše ich obohatia sa o enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny na peptidy a aminokyseliny. Tie vniknú do kávových zŕn a dajú im výnimočnú chuť. Ale pozor kilogram cibetkovej kávy stojí od 600 do 6000 eur, lebo sa jej ročne vyrobí iba okolo 500 kilogramov. Malé presso vás tak vyjde na 8 eur.

Takže aká káva je vlastne najlepšia? Podľa mňa je najchutnejšia káva tá, ktorú pijete s priateľmi v obľúbenej kaviarni s príjemnou obsluhou. Samozrejme káva by mala byť kvalitná, barista zručný a atmosféra kaviarenská. Tento zážitok vám nenahradí ani drahá cibetka či ľudomilná fair trade káva.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158545x
Priemerná čítanosť článkov: 8344x

Autor blogu