Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú.

Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa stále siete neujali ako napríklad vo Francúzsku či Taliansku, ale aj tam už prenikajú.

O tom ako silno sú kaviarenské značky usadené na trhu a v hlavách kávičkárov svedčí aj výskum spred piatich rokoch. Spoločnosť  Synovate sa pýtala 5 tisíc respondetov z 10 krajín, čo sa im vybaví v mysli, keď by si mali spomenúť na kaviareň s kvalitnou kávou. Väčšina Američanov a Hongkongčanov spomenula Starbucks, naopak tento reťazec menovalo len 2% Francúzov. Austrálčania majú radi svoj lokálny reťazec Gloria Jeans a Srbi sieť Necafe.

Američanov však za vernosť reťazcu nemôžeme odsudzovať. Chodia do Statbucksu či iných reťazcov, lebo okrem veľkým miest inú možnosť na kvalitnejšiu presso kávu nemajú. Vo väčšine malý miest klasickú kaviareň nenájdete a niekde ani espresso nie, je tam iba prekvapkávaná káva. To isté platí aj pre Kanadu.

Investície do atmosféry

Až 78% všetkých respondentov uviedlo, že radšej nakupuje kávu v kaviarňach s prívetivou atmosférou. To pochopili aj niektoré reťazce a nemajú interiéri podobné fastfoodom ako McDonald, ale investovali do pohodlia a atmosféry. To je aj prípad Starbucksu či kanadského reťazca Bridgehead. McDonald síce ponúka už aj presso kávu, ale atmosféru fastfoodu a zápach hranoliek ku káve akosi nepatrí.

Na Slovensku podobné investície do atmosféry robí Café Dias či Coffe&Co. Iný modernejší štýl interiéru zvolil reťazec Greentree caffé.

V spomínanom prieskume väčšina Srbov, Maročanov a Francúzov priznalo, že do kaviarní nechodí kvôli káve, ale skôr kvôli stretávaniu sa s priateľmi. Aj tu vedia reťazce ponúknuť viac alternatív ako ľudí napojiť, ak nechcú iba kávu. Ponúkajú rôzne chladené, miešané či ochutené nápoje alebo kávové miešaniny. Niekomu to chutí, klasických kávičkárov na to nenalákajú.

Kávový lokálpatrioti

Zástancovia klasických kaviarni na svoje lokálne podniky nedajú dopustiť. A nevymenili by ich za žiadny reťazec. Ocenia nielen atmosféru a kvalitnú kávu, ale aj to, že poznajú všetkých čašníkov po mene, prípadne aj majiteľa a barista im urobí ich obľúbenú kávu tak ako to majú radi nie podľa naučenej šablóny. Keď chcú do latte viac mlieka dostanú ho, keď chcú kávu do svojho pohára tiež im barista vyjde v ústrety. Zľavu dostanú nie na nejaké vernostné kartičky, ale na základe dlhodobej vernosti.

Takže na otázku či prevalcujú reťazce klasické kaviarne nie je jednoznačná odpoveď. V niektorých krajinách ako Francúzsko to v blízkej budúcnosti nehrozí. Lokálpatriotizmus je tam hlboko zažratý pod kožu kávičkárov. V Spojených štátoch, reťazce víťazia lebo lokálne kaviarne nedokážu ponúknuť takú kvalitu a výber. Na Slovensku reťazce začali dobíjať trh iba pred 10 rokmi a ešte nejaké to desaťročie im bude trvať, dokým Slovákov naučia na svoju kávu. Nejde iba o kvalitu, ale na Slovensku aj o cenu, tu zatiaľ víťazia klasické kaviarne.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Umenie na káve nie je hračka

15.07.2012

Urobiť si dobrú kávu s peknou cremou už dnes nie je problém, keďže existujú kvalitné kávovary, ktoré to zvládnu za vás. Ak by ste chceli, aby káva aj dobre vyzerala a trocha zamachrovať pred hosťami mali by ste skúsiť na káve, zvyčajne na café latte, vytvoriť nejaký obrázok. Na už treba trocha zručnosti a najmä skúsenosti. Nenadarmo sa to volá umenie na káve. [...]

Trump

Trumpova reforma čelí masívnemu odporu, 18 amerických štátov žaluje nového prezidenta

21.01.2025 23:11

Spomínaný 14. dodatok bol prijatý po občianskej vojne v USA ako súčasť snahy zabezpečiť práva bývalých otrokov a ich detí.

473287902 1632043697403498 1413191416410981714 n

Rokovanie Danka s Huliakom stroskotalo. Situáciu v SNS má riešiť Fico: poslanec žiada envirorezort

21.01.2025 22:23

Huliak podľa Danka odmietol post podpredsedu NR SR.

Jeruzalem, streľba, teroristi

Muž s nožom napadol niekoľko ľudí v Izraeli, polícia ho na mieste zabila

21.01.2025 21:45

Podľa preukazu totožnosti nájdeného u útočníka ide o 29-ročného Maročana, ktorý mal povolenie na trvalý pobyt v USA.

česko, strelec, filozofická fakulta, polícia čr

Slovenská linka pomoci odhalila psychicky chorého študenta v Česku, vyhrážal sa, že niekomu ublíži

21.01.2025 21:06

Podľa linky sa nedalo vylúčiť, že by skutočne bola schopná niekoho zabiť, preto zalarmovala českú políciu.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 163766x
Priemerná čítanosť článkov: 8619x

Autor blogu