A do kafe rum. . .

12. augusta 2012, coffeelover, káva, kávovary, kávova kultúra, jedlo

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým.

Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi chutný, tieto dve nápoje jednoducho k sebe nejdú. Ale sú alkoholické nápoje, ktoré sa s kávou znášajú veľmi dobre. Výsledné kokteily sú veľmi chutné.

Alkoholoví priatelia  a nepriatelia kávy

Baristi a kávičkári odporúčajú s kávou miešať napríklad vodku. Kvalitná vodka je bez zápachu a príchute a s kávou sa znáša dobre. Podobne sa do kávy hodí aj rum (ale nie náš tuzemák, ale pravý kubánsky biely rum).

Káva sa vhodne dopĺňa aj s mexickým kávovým likérom Kahlua, ktorého základom je rum.  Samozrejme káva sa pije a mieša aj s whisky (Írska káva) a likérom na báze whisky a smotany –Baileys.  V Amerika vám do kávy namiesto whisky nalejú svoj bourbon.

Na druhej strane káva zmiešaná s vínom či s vermutom alebo s ovocnými likérmi nie je dobrý nápad. Ich kyslosť sa bude biť s kyslosťou kávy. Ale pomarančové likéry ako Grand Marnier sa vraj s kávou znesú a takisto aj Amaretto, ktoré má mandľovú príchuť. Niekto mieša kávu aj s muškátovým vínom. To je sladké a kávu nepokazí. Napokon káva sa zmiešať aj s koňakom a výsledok je chutný.

Odvážlivci kombinujú aj tequilu s kávou, ale výsledok nemusí chutiť každému. Najväčší nepriateľ kávy je gin. Jeho lesná chuť nejde dokopy s kávovými vlastnosťami. Preto ani borovička nie je do kávy vhodná.

Ako miešať

Odborníci radia, že pri kávových koktailoch by ste mali dodržiavať jedno základné pravidlo. Miešať v pomere nie väčšom ako 1:1 a dbať na to, aby káva zostala dominantná vo výslednom nápoji.. Vždy by ste na koktail mali použiť čerstvo urobené espresso nie studené či odležané. Na výslednej chuti sa to totiž prejaví.

Keď mate suchý destilát treba do koktailu pridať cukor. Ale pozor, kryštálový cukor sa zle rozpúšťa v studených nápojoch, preto ho rozpustíte v horúcom espresse alebo v horúcej vode, pred použitím. Vyvarujte sa sirupov, najmä tých s umelými prísadami. Správne namiešaný kávový kokteil by sa mal robiť v šejkri s kockami ľadu, destilátom či kávovým likérom a espressom. Niekto si ho vie prichutiť aj šľahačkou.

Výhoda kávových alkoholových kokteilov je v tom, že káva má povzbudzujúci účinok, ktorý vyváži utlmujúci účinok alkoholu.

Na jednu vec pri kávových miešaných nápojoch môžete zabudnúť. Káva má vraj preventívny účinok proti cirhóze pečene. Ak budete týmto nápojom holdovať dosť často tento účinok kávy vám nepomôže.