Založ si blog

A do kafe rum. . .

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým.

Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi chutný, tieto dve nápoje jednoducho k sebe nejdú. Ale sú alkoholické nápoje, ktoré sa s kávou znášajú veľmi dobre. Výsledné kokteily sú veľmi chutné.

Alkoholoví priatelia  a nepriatelia kávy

Baristi a kávičkári odporúčajú s kávou miešať napríklad vodku. Kvalitná vodka je bez zápachu a príchute a s kávou sa znáša dobre. Podobne sa do kávy hodí aj rum (ale nie náš tuzemák, ale pravý kubánsky biely rum).

Káva sa vhodne dopĺňa aj s mexickým kávovým likérom Kahlua, ktorého základom je rum.  Samozrejme káva sa pije a mieša aj s whisky (Írska káva) a likérom na báze whisky a smotany –Baileys.  V Amerika vám do kávy namiesto whisky nalejú svoj bourbon.

Na druhej strane káva zmiešaná s vínom či s vermutom alebo s ovocnými likérmi nie je dobrý nápad. Ich kyslosť sa bude biť s kyslosťou kávy. Ale pomarančové likéry ako Grand Marnier sa vraj s kávou znesú a takisto aj Amaretto, ktoré má mandľovú príchuť. Niekto mieša kávu aj s muškátovým vínom. To je sladké a kávu nepokazí. Napokon káva sa zmiešať aj s koňakom a výsledok je chutný.

Odvážlivci kombinujú aj tequilu s kávou, ale výsledok nemusí chutiť každému. Najväčší nepriateľ kávy je gin. Jeho lesná chuť nejde dokopy s kávovými vlastnosťami. Preto ani borovička nie je do kávy vhodná.

Ako miešať

Odborníci radia, že pri kávových koktailoch by ste mali dodržiavať jedno základné pravidlo. Miešať v pomere nie väčšom ako 1:1 a dbať na to, aby káva zostala dominantná vo výslednom nápoji.. Vždy by ste na koktail mali použiť čerstvo urobené espresso nie studené či odležané. Na výslednej chuti sa to totiž prejaví.

Keď mate suchý destilát treba do koktailu pridať cukor. Ale pozor, kryštálový cukor sa zle rozpúšťa v studených nápojoch, preto ho rozpustíte v horúcom espresse alebo v horúcej vode, pred použitím. Vyvarujte sa sirupov, najmä tých s umelými prísadami. Správne namiešaný kávový kokteil by sa mal robiť v šejkri s kockami ľadu, destilátom či kávovým likérom a espressom. Niekto si ho vie prichutiť aj šľahačkou.

Výhoda kávových alkoholových kokteilov je v tom, že káva má povzbudzujúci účinok, ktorý vyváži utlmujúci účinok alkoholu.

Na jednu vec pri kávových miešaných nápojoch môžete zabudnúť. Káva má vraj preventívny účinok proti cirhóze pečene. Ak budete týmto nápojom holdovať dosť často tento účinok kávy vám nepomôže.

 

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

Umenie na káve nie je hračka

15.07.2012

Urobiť si dobrú kávu s peknou cremou už dnes nie je problém, keďže existujú kvalitné kávovary, ktoré to zvládnu za vás. Ak by ste chceli, aby káva aj dobre vyzerala a trocha zamachrovať pred hosťami mali by ste skúsiť na káve, zvyčajne na café latte, vytvoriť nejaký obrázok. Na už treba trocha zručnosti a najmä skúsenosti. Nenadarmo sa to volá umenie na káve. [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159065x
Priemerná čítanosť článkov: 8372x

Autor blogu