Založ si blog

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu

Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký výber? To klasická dilema začínajúceho kávičkára.   Niekto volí cenu, veriac, že vysoká cena rovná sa vysoká kvalita. Medzi cenou a kvalitou je istý vzťah, ale ani drahá káva vám nemusí chutiť, ak nesadne vašim chuťovým pohárikom. Načo platiť veľké peniaze za kávu značky Lamborghini či cibetkovú kávu, keď nám nebude chutiť? Možno jedine kvôli prestíži a snobstvu.

Privátne značky sa derú na trh

Na druhej strane lacná káva nemusí byť kvalitná, ale môže niekomu chutiť. O tom, že lacnejšie kávy v podobe privátnych značiek v supermarketoch majú na trhu úspech svedčí aj štatistika, ktorú nedávno uverejnil odborný časopis Tea&Coffee. Privátne značky vytláčajú z trhu známe značky  káv aj vďaka hospodárskej kríze a snahe  kávičkárov šetriť. Podľa prieskumu z minulého roka až tri štvrtiny kávičkárov považuje privátne značky za dobrú alternatívu k tradičným značkám káv a 40% so dokonca myslí, že niektoré privátne značky sú lepšie ako tradičné.

Čo sa týka geografickej obľúbenosti privátnych značiek víťazí Európa, kde tieto značky majú až 23% tržieb z predaja kávy. Pričom vo Veľkej Británii majú tieto značky až 40% podiel na trhu, ale v Taliansku iba 14%. Lídrom v predaji kávy je sieť Tesco, ktorá ponúka viacero druhov privátnych značiek od najlacnejších až o drahšie. V severnej Amerike majú privátne značky 15% z celkových tržieb. Privátne značky zatiaľ neprenikli veľmi do Ázie a Južnej Ameriky, kde tvoria iba 4% a 2% tržieb.

Férová káva

Niekto, kto cíti ekologicky či sociálne môže uprednostňovať fair trade kávu. Lenže aj pri tejto káve nemáte záruku, že vám bude chutiť, môžete dostať len dobrý pocit, že pomôžete chudobným farmárom niekde v strednej Amerike, a ani to nie je celkom isté, lebo falošných fair tradových káv je na svete veľa. Skontrolovať pôvod každej je nemožné.  Navyše veľké kávové reťazce, najmä v USA, sa snažia zmierniť pravidlá predaja fair trade kávy tak, aby mohli onálepkovať kávu ako férovú aj vtedy, ak v balíčku je iba 10% takej suroviny.

Ak máte doma kvalitný mlynček kupujte zrnkovú kávu, keďže čerstvo pomletá káva chutí najlepšie. Ak mlynček nemáte alebo si netrúfate pomlieť kávu kvalitne kúpte si kávu pomletú vo vákuových baleniach, kde je malý ventil na ovoňanie. Tak aspoň nekúpite mačku vo vreci. A nebojte sa dať si poradiť od odborníkov. Hoci chuť je individuálna záležitosť dobrá rada sa niekedy zíde.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Umenie na káve nie je hračka

15.07.2012

Urobiť si dobrú kávu s peknou cremou už dnes nie je problém, keďže existujú kvalitné kávovary, ktoré to zvládnu za vás. Ak by ste chceli, aby káva aj dobre vyzerala a trocha zamachrovať pred hosťami mali by ste skúsiť na káve, zvyčajne na café latte, vytvoriť nejaký obrázok. Na už treba trocha zručnosti a najmä skúsenosti. Nenadarmo sa to volá umenie na káve. [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158566x
Priemerná čítanosť článkov: 8346x

Autor blogu