Založ si blog

Ako sa dá využiť potenciál kávy

Po dlhšom čase som navštívil Polus City Centrum v Bratislave. Vždy si obchodné centrum obídem na rýchlo celé a sledujem aké nové obchody pribudli alebo zanikli. Teraz ma zaujala jedna nová predajňa s kávou-Cafepoint.

 

Káva a jej doplnky sú vďačný predajný tovar, ale len máloktorý obchod využije jej potenciál naplno. Cafepointu sa to podarilo. Pozor táto novootvorená predajňa kávy nie je kaviareň, tých je v Poluse neurekom, ale obchod ich tromfuje dizajnom aj sortimentom.

Tento obchod s kávou ma zaujal už zvonku. Jedna vstupná stena je vytvorená  z kávových mlynčekov, funkčných originálov, nie z lacných umelých napodobenín. Stena je zároveň priehliadná a vkusne oddeľujúca obchodný priestor od chodby nákupného centra. Podľa personálu  je stena natoľko zaujímavá, že sa pri nej fotia aj zahraniční turisti.

Farebná paleta

Vnútro kávového obchodu spája funčnosť s vkusným dizajnom. Farebne sa tam vhodne dopĺňajú drevené police, čierne steny a pestrofarebný kávový tovar. Police na kávu na jedenej strane zaberajú celú stenu až po strop a pripomínajú mi staré lekárne. S tým rozdielom, že namiesto liekov sú v policiach rôzde druhy káv, kapsúl, šálok, kávových pochutín či plechových dóz na kávu. Výrobcovia čiernej pochutiny už dávno pochopili, že kávu predáva aj dizajn jej obalu takže na policiach je čo vystavovať a obdivovať. Nájdete tam farebne lákavé plechovky a šálky značky Universal či dizajnovo odvážne kávy s nezabudnuteľným černochom na obale od Lucaffé.

Oproti policiam s kávami sú nižšie poličky s kávovarmi. Tu tiež majitelia predajne alebo skôr ich architekt vsadili na farebnosť. Nájdete tam pestrofarebné retro kávovary od firmy Francis & Francis ci moderné kapsulové stroje od Caffitaly.

Aj pri moka kávovaroch je farebnosť široká, pretože namiesto nevábnych hliníkových varičov kávy Cafepoint ponúka farebné moka kávovary od firmy Top Moka. V predajni si môžete niektorý z kávovarov vyskúšat priamo na mieste. Keď som tam bol ja, tak bol v strede vystavený domáci automatický kávovar Jura. Ten vám urobí espresso alebo latte bez toho,aby ste museli hýbat šálkou, stací stlacit jeden gombík.

Ochutnávka priamo na mieste

Samozrejme, komu nestačí iba farebná pastva pre oči môže si v predajni objednať a vypiť aj espresso. Cafepoint ponúka každý týžden ochutnávku jedného druhu odrodovej kávy. Ja som vyskúšal kubánsku kávu a chutila mi.

Odrodovú kávu môžete  piť  pri dvoch okrúhlych pultoch, ktoré sú okolo dvoch veľkých kvetináčov s olivovníkom v strede obchodu. Kávu vám urobí vyškolený personál na profesionálnom stroji  Simonelli.  Keď hovorím o profesionáloch myslím to vážne trocha som si ich vyskúšal. O kávovaroch a kávach vedeli rozprávat naozaj odborne a jedna slečna dokonca vedela preložit nápis na kávovej šálke, ktorý bol v taliančine.

Predajňa je rozumne členená necítite sa tam stiesnene. Na jej konci sú zrkadlá, ktoré priestor ešte viac opticky zväcšujú. Mňa zaujali aj drobné dizajnérske vychytávky ako jutové vrecia na kávu, ktoré sú súčasťou predajného pultu ci farebné kávové kapsule, ktoré sú za sklom na pulte.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159269x
Priemerná čítanosť článkov: 8383x

Autor blogu