Založ si blog

Koľko kávy už škodí?

Káva je lahodný nápoj, ale aj u nej platí, že všetkého veľa škodí.  Nehrozí síce, aby ste sa stali od kávy závislí fyzicky, snáď iba psychicky, ale veľa kávy môže niektorým ľuďom škodiť. Môže za to kofeín.

Strašiak kofeínu nie je až taký hrozný, ak sa začítate do jeho účinkov a najmä ak si zistíte koľko tejto látky vlastne v káve je. Priemerná spotreba kofeínu u bežného kávičkára je podľa vedcov 300 mg denne. Túto dávku obsahujú 3 až 4 šálky mletej kávy alebo 5 šálok instantnej kávy.

Ja vypijem tak dve až tri kávy denne takže som priemerný kávičkár. Nemám poruchy spánku a ani iné symptómy predávkovania kofeínom ako podráždenie, stres, strata energie, zrýchlene dýchanie či rýchlejší buchot srdca. Naopak užívam si kladné účinky tejto látky ako napríklad zvýšenú mozgovú činnosť či zvýšenú koncentráciu.

Kombinujte striedmo

Ale pozor, ak kávu kombinujete denne aj s čajom vaša spotreba kofeínu vzrastie. 300 miligramov  kofeínu denne sa dostane do vášho tela, ak vypijete päť šálok čaju. Navyše ak popri káve a čaji do seba lejete aj kolové nápoje hladina kofeínu vo vašom tele sa zvyšuje ešte viac.  Priemerná dávku kofeínu do seba dostanete ak vypijete asi šesť pohárov koly. Bežné kolové nápoje majú okolo 120 miligramov kofeínu na liter. Takže, ak už chcete kolu dajte si radšej tú bez kofeínu.

Pri kombinácii rôznych nápojov s obsahom kofeínu sa môžete z priemerného kávičkára dostať do kategórie silného pijáka kávy, ktorý spotrebuje denne viac ako 400 miligramov kofeínu denne. Navyše kofeín obsahujú ja niektoré lieky proti bolesti hlavy či proti chrípke. Jeho obsah sa pohybuje medzi 7 miligramami až do 200 miligramov na pilulku, takže pozor na predávkovanie.

Predávkovanie hrozí iba zriedka

Podobne aj čokoláda má kofeín. Tmavá čokoláda obsahuje 0,7 až 0,9 miligramov na gram. Sto gramová tabuľková čokoláda teda môže mať až 7 miligramov kofeínu.  Kombinácia kávy, liekov, koly, čokolády a času môže byť nepríjemná, ale nie smrteľná. Na predávkovanie kofeínom s následkom smrti by ste museli vypiť asi 25 litrov kávy, prípadne si kofeín pichnúť do žily.

Kto by sa chcel vyhnúť kofeínu pitím čaju namiesto kávy mal by vedieť, že čaj obsahuje viac kofeínu ak by sme porovnávali rovnakú dávku. Lenže čaj sa robí z menšieho množstva čaju ako káva takže bežná šálka čaju má asi 60 miligramov kofeínu. Bežne espresso má asi 80 miligramov kofeínu. Silný čaj teda môže obsahovať viac kofeínu ako slabšia káva.

Ktorá káva je silnejšia

Koľko kofeínu do seba dostanete pitím kávy nezáleží iba na jej množstve, ale aj od  je pôvodu, spôsobu miešania, praženia či prípravy. Platí, že instantná káva obsahuje menej kofeínu než zalievaná či z kávovaru. Robusta má približne dvakrát viac kafeínu ako arabica.  Šálka prekvapkávanej kávy obsahuje asi 115 miligramov kofeínu, espresse asi 80 miligramov a v instantnej káve nájdete iba okolo 65 mg kofeínu. Na porovnanie bezkofeínová káva obsahuje v šálke iba 3 miligramov kofeínu.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 158564x
Priemerná čítanosť článkov: 8345x

Autor blogu