Založ si blog

Správne pitie kávy neexistuje!

Kávová kultúra je rôznorodá. Kto tvrdí, že má patent na správne pitie kávy alebo vie aká káva je najlepšia a ostatné haní je buď namyslený kávový kvázi odborník alebo obmedzenec, ktorý nevie rešpektovať iné kávové zvyky.

Pri pití kávy je najlepšie objavovanie, skúšanie nových druhov, prípadne aróm či príchutí. Aj rôzne spôsoby prípravy kávy robia kávičkárom radosť. Moja cesta k mojej obľúbenej káve- espressu bez cukru a mlieka- bola postupná a písal som o nej v staršom blogu. Hoci mi iná káva nechutí netvrdím, že je zlá či nemôže chutiť niekomu inému.

Niektorí kávičkári nemajú obľúbený iba jeden druh kávy, ale pijú rôzne kávy pri rôznych príležitostiach či fázach dňa. Napríklad Taliani ráno do seba kopnú pri pulte vo svojom obľúbenom bare ristretto či espresso „na stojáka“, a bežia do práce. Po obede si však doprajú aj cappuccino s mliekom a sladené.

Káva sa dá piť s plastového obrovského pohára, ale a z malej šálky či termosky. Môžete ju piť sediac na zemi ( čo je bežné u Arabov, ale aj Ázijcov) alebo pri stole, pri barovom pulte postojačky. Kultúra pitia kávy  mala a má rôzne podoby. Hoci kaviarenské reťazce sa snažia pitie kávy unifikovať nedarí sa im to, čo je dobré. Regionalne a individuálne rozdiely v pití kávy stále existujú.  Pokúsim sa opísať niektoré z nich, ktoré som zažil na vlastnej koži.

Lokálne názvy v Austrálii

V Austrálii, konkrétne v Melbourne, kde som študoval dva roky, je kávová kultúra silne ovplyvnená talianskymi prisťahovalcami, ale veľký vplyv tam majú na kávu aj Gréci či Turci. Samozrejme kaviarenské reťazce majú tiež významný podiel na trhu. V tento krajine sa mi páčilo, že mali svoje vlastné pomenovania na rôzne druhy káv. V melbournskej kávovej kultúre je flat white biela káva bez peny podávaná v nízkej, ale širokej šálke. Latte by malo byť v priesvitnom sklenenom pohári (zvyčajne dvoj decovom) kde pekne vidíte farebnosť nápoja.  Long black je čierna káva bez mlieka vo väčšom pohári, také zriedené espresso.

Čo mi nechutilo boli kávy s rôznymi karamelovými či inými príchuťami v kaviarenských reťazcoch. Ale myšlienka spojiť kávu s čítaním je výborná. Horšie sú na tom knihy, ktoré kávičkári pri zanietenom čítaní poškodia. Obchodníci s tým však rátajú. Náklady na zničenú knihu vykryjú z príjmov z kávy.

Un caffé je espresso

Taliani vymysleli skoro všetky názvy pre dnešné druhy kávy, ktoré sa rozšírili po celom svete. Za to im patrí vďaka. Ich zvyky pri pití kávy sa mi tiež páčia a majú svoj zmysel. Tak napríklad kávy s mliekom ako cappuccino, caffé latte, latte macchiato pijú iba ráno a nikdy nie po jedle. Opýtať s kávu s hocijakou príchuťou je pre Talianov barbarstvom. Je to ako by ste miešali kvalitnú whisky s citrónom či dobré červené víno s kolou. Ale proti gustu žiaden dišputát.

Ak si v Taliansku objednávate espresso hneď budete odhalený ako turista, lebo Talian si objedná iba un caffè, per favore a myslí tým espresso. Ak by ste chceli veľkú kávu objednajte si caffè Americano. Dostanete kávu vo veľkom pohári, ale slabšiu ako espresso.

 

Káva iba s dezertom

Vo Francúzsku je káva tiež dôležitá, ale nie až tak ako jedlo. Preto sa s ním spája. Ráno sa káva pije s croissantom alebo s bagetou s džemom. Podľa Francúzov žiadne slané veci ráno ku káve nepatria. Káva má svoje miesto aj po obede čo večeri, ale stále musí byť podávaná s dezertom (zvyčajne sladkým, i keď sa nevyhýbajú ani syru).  Francúzi majú aj nie veľmi príjemný zvyk v trojitých cenách kávy. Ak si pri bare objednáte ‘un café’ alebo ‘la express’ vyjde vás to lacnejšie ako pri stole a ešte lacnejšie ako vonku na terase či ulici.

Káva v termoske

V Kanade, kde práve pracujem, majú podobnú kávovú kultúru ako v susedných USA.  Kaviarne stredoeurópskeho či talianskeho typu tu nájdete iba zriedka. Prím tu hrajú kávové reťazce ako lokálny Tim Hortons alebo klasický Mc Donald, ktorý už ponúka aj kávu v Mc Café.

Ak chcete dobrú kávu, choďte radšej do iných kávových reťazcoch, ktoré sa špecializujú na kávu a nie až tak na fast food. Okrem všadeprítomného Starbucksu odporúčam lokálne podniky ako Second cup alebo Bridgehead.  Kávu vám tam urobia na úrovni, hoci niekedy jej kvalita záleží na baristovi. Dostanete tam aj malé espresso, ale aj obrovskú kávu do plastového pohára. Ale kávu do porcelánu si zvyčajne musíte sami vypýtať inak dostanete automaticky plastový pohár. Ten môže byť dokonca aj popísaný poznámkami obsluhy, ktorá tak v rušnej prevádzke pomáha poznámkami o type objednanej kávy pre baristu.

Čo ma najviac v Kanade prekvapilo, je že ľudia si nosia kávu do práce v obrovských pohároch, ktoré vyzerajú ako termosky a v podstate nimi aj sú. V Kanade je totiž zima dlhá, a keď si kúpite ráno kávu do plastového pohára pokiaľ dôjdete do práce vychladne vám. V termoske ju máte teplú ešte dlho. Samozrejme v termoskách majú zvyčajne obyčajnú filtrovanú kávu, ktorá je tu stále populárna.

 

A do kafe rum. . .

12.08.2012

Známy popevok z piesne Jarka Nohavicu hovorí o tom, že káva sa znesie aj s tvrdým alkoholom. Len treba vedieť s akým. Keď ste za socializmu zmiešali klasickú zalievanú kávu s tuzemským rumom dostali ste nápoj, ktorý mohol skôr chutiť ako rum s kávou než káva s rumom. Rum bol silný a káva slabá. Keď zmiešate borovičku s kávou výsledok nebude tiež veľmi [...]

Prevalcujú kávové reťazce lokálne kaviarničky?

30.07.2012

Pri kávičkárov platí, že ich vkus a chute sú rôznorodé. Názory na kávu z reťazcov sa tiež rôznia. Niektorí si na reťazce zvykli, iní ich tolerujú a niektorí sa im stále vyhýbajú. Kávové reťazce sú dnes všade prítomné. V niektorých krajinách sa objavili už v 70. rokoch minulého storočia a dnes sú tam zakorenené. Mám na mysli Starbucks a USA. Inde sa [...]

Podľa čoho si vybrať kvalitnú kávu

22.07.2012

Výrobcovia či distribútori kávy už dávno pochopili, že kávu predáva nielen obsah, ale aj obal. Preto sú obaly s hnedými zrnkami naozaj nápadité a rôznorodé. Lenže chutí kávičkárov je ešte viac. Kávu preto kupujte podľa chuti nie podľa obalu Podľa čoho si vybrať kávu, keď je na poličkách v supermarketoch či špecializovaných kávových predajniach taký veľký [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

coffeelover

Píšem o káve, ku ktorej som sa dostal náhodou, ale bola to príjemná náhoda. Odvtedy som si tento nápoj obľúbil, začal som sa o neho viac zaujímať a objavovať jeho skryté prednosti. Dnes si bez kávy neviem predstaviť deň, ktorý by bol bez nej chuťovo a zážitkovo chudobnejší.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 159064x
Priemerná čítanosť článkov: 8372x

Autor blogu